Aloittaisinko oman blogin?

Moni haaveilee omasta blogista, mutta myös todella monella voi olla aivan vääränlainen kuva bloggaaamisesta ja siihen liittyvästä elämäntavasta. Moni, varsikin kovin nuori, blogien suurkuluttaja saattaa luulla, että bloggaajien elämä on pelkkää glamouria ja että blogin kautta on helppoa ansaita suuria summia rahaa. Tämä on kuitenkin erittäin kaukana totuudesta – bloggaamisella ansaitseminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja osa on jopa sitä mieltä, että se vaatii myös hieman tuuria. Bloggaaminen on kiva ja antoisa harrastus, mutta rahankiilto silmissä sitä ei välttämättä kannata aloittaa – ainakaan, jos ei halua pettyä ja pahasti. Ei siis kannata odottaa, että blogisi avulla nousisit samantien kuuluisuuteen ja että elämästäsi tulisi sen myötä yhtä glamouria, mutta sekin täytyy kyllä todeta, että muutamat onnekkaat ansaitsevat elantonsa bloggaamalla. Jos oman blogin perustaminen kiinnostaa edelleen, kannattaa jatkaa lukemista, koska seuraavassa kappaleessa annamme muutamia vinkkejä, joita kannattaa pohtia päätettyäsi pistää oman blogin pystyyn.

Mitä kannattaa ottaa huomioon aloittaessasi oman blogin?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia millä alustalla haluat blogia kirjoittaa. Esimerkiksi WordPress on hyvä ja helppo, aloittelijallekin sopiva, vaihtoehto. WordPress tarjoaa runsaasti täysin ilmaisia teemoja, joiden avulla voit luoda blogillesi mieleisesi ulkonäön. Tarjolla on myös hieman yksilöllisempiä, maksullisia, teemoja.
Kun olet päättänyt sinulle sopivan alustan, on aika rajata aihe. Tämä on yllättävän tärkeää – jos blogisi on yhtä sillisalaattia, on lukijoiden usein vaikea sitoutua siihen ja myös mainostajien on vaikea kohdentaa mainoksia blogissasi, jos se kertoo hieman yhdestä jos toisestakin aiheesta, mutta ei oikein mistään kunnolla. Jos siis aiot hankkia blogiisi mainosyhteistöitä, rajaa aiheesi huolella. Pohtiessasi blogisi kantavaa teemaa, mieti, mikä asia sinua erityisesti kiinnostaa ja mistä uskot sinulla olevan sanottavaa. Ellet ole kiinnostunut muodista, älä aloita muotiblogia, vaan seuraa omaa kutsumustasi!

Tutustu SEO-optimoinnin perusteisiin ja tee blogistasi hakukoneystävällinen. Lue vinkkejä edelliseltä sivultamme. On erittäin tärkeää, että hakukoneet löytävät sivusi!
Lukijoita voit saada esimerkiksi kommentoimalla ahkerasti muiden blogeja. Älä unohda myöskään vuorovaikutusta lukijoidesi kanssa – vastaa heidän kommentteihinsa ystävällisellä ja arvostavalla tavalla. Vuorovaikutusta lukijoiden kanssa ei tule koskaan aliarvioida!
Pyri päivittämään blogiasi säännöllisin väliajoin ja pyri kirjoittamaan lukijoita kiinnostavaa tekstiä. Oikolue tekstisi ja pyri kirjoittamaan sujuvaa ja virheetöntä kieltä. Kiinnitä huomiota myös blogin kuviin – pyri käyttämään laadukkaita ja mielenkiintoisia kuvia!

Päätä heti alussa, miten suojelet yksityisyyttäsi kirjoittaessasi blogia – mihin vedät rajan? Muista, että läheskään kaikkea ei kannata blogissa kertoa! Mieti myös, esiinnytkö sinä tai lapsesi kuvissa tunnistettavina. Erityisesti lasten osalta tätä kannattaa miettiä tarkasti ja isoimpien lasten osalta voi kysyä myös heidän omaa mielipidettään siitä, haluavatko nämä esiintyä blogissasi tunnistettavina. Monelle teini-ikäiselle saattaa olla liian kova paikka esiintyä nettisivulla omilla kasvoillaan ja tunnistettavana – tästä saattaa seurata sanomista niin koulussa kuin harrasteryhmässäkin, mikä voi olla monelle teinille kova paikka.

Mielenkiintoisen ja laadukkaan sisällön luominen on erityisen tärkeää, mutta omaa rimaa omien juttujen suhteen ei kannata kuitenkaan nostaa liian korkealle, ettei juttujen julkaisemisen suhteen pääse syntymään rimakauhua. Kukaan ei ole täydellinen eikä myöskään blogitekstien tarvitse olla täydellisiä – riittävän hyvä on riittävän hyvä tässäkin asiassa. Jos pyrit luomaan teksteistäsi liian täydellisiä, et välttämättä ehdi päivittää sivujasi tarpeeksi usein, mikä saattaa johtaa lukijoiden mielenkiinnon lopahtamiseen. Tässäkin asiassa pitäisi siis pyrkiä jonkinlaiseen tasapainoon laadun ja julkaisutiheyden välillä. Keskitien kulkeminen voisi olla hyvä neuvo myös bloggaamisessa ja blogikirjoitusten laatimisessa.