Hakukoneet saattavat ignoroida sivusi

Hakukonenäkyvyys on erittäin tärkeä asia halutessasi sivuillesi näkyvyyttä. Toisinaan saatat kuitenkin olla tilanteessa, jossa hakukoneet ignoroivat sivusi. Mistä tämä voi johtua ja mitä tällaisessa tilanteessa pitäsi tehdä? Kerromme joitakin vinkkejä seuraavissa kappaleissa.

Ilmainen webhotelli voi olla ignoorauksen syy

Sen lisäksi, että maksullisesta webhotellista on monia etuja ilmaisiin webhotelleihin verrattuna, voi ilmainen webhotelli olla jopa hakukoneiden ignoorauksen syy mikä ei olekaan aivan pikkujuttu! Tämän lisäksi maksullinen domain-nimi on helpompi muistaa kuin ilmainen domain-nimi. Se ei sisällä popuppeja eikä bannereita ja voit vaikuttaa sivusi ulkonäköön huomattavasti enemmän kuin ilmaisissa webhotelleissa sijaitsevilla sivuilla. Saat käyttöösi sähköpostiosoitteet, jotka voidaan osoittaa sivustollesi, mikä auttaa luomaan sinusta ammattimaisen kuvan. Voit tarvittaessa hankkia lisää levytilaa sivustosi käyttöön ja sivustosi lisätoiminnot ovat huomattavasti joustavammat ja dynaamisemmat kuin ilmaisissa webhotelleissa. Tällaiset palvelut myös tarjoavat käyttöösi asiakaspalvelun, mikä voi olla erittäin tärkeä ongelmatilanteissa.
Sivustoasi ei välttämättä listata lainkaan hakukoneissa, jos käytät ilmaista webhotellia, ja listaukseen pääseminen saattaakin osoittautua haasteelliseksi. On tärkeää olla hakukoneiden hyvä ystävä – erityisesti, jos aiot luoda ammattimaiset kotisivut! Nykyiset spämmifiltterit aiheuttavat sen, että hakukoneiden listoille on aikaisempaa huomattavasti vaikeampi päästä.

Sivuasi voidaan pitää liian pienenä

Jos sivustosi toimii ilmaisen webhotellin alaisuudessa, voivat hakukoneet pitää sitä liian pienenä tai sitten ne voivat ignoorata sen, koska eivät pidä sitä kovin tärkeänä. Tämä johtuu siitä, että yleensä ilmaisia webhotelleja käyttävät ainoastaan sellaiset sivustot, jotka ovat kooltaan alle seitsemän sivun kokoisia eli liikutaan erittäin pienten sivustojen alueella. Tällaiset sivut pystyvät tarjoamaan vain vähän tietoa. Usein näissä sivuissa on runsaasti muille sivustoille johtavia linkkejä, mutta kovin vähän omille sivuille johtavia linkkejä.
Jotta sivustosi näkyisi hakukoneiden listauksissa, tulisi siinä olla sisältöä minimissään 20 sivua. Tämän lisäksi sivuston sisällön tulisi olla keskitettyä. On siis tärkeää rajata oman sivuston aihe huolellisesti!

Ylläpidon laiminlyöminen

Eräs syy siihen, etteivät ilmaisissa webhotelleissa sijaitsevat sivustot tahdo löytää tietään hakukoneiden listoille, on se, että ilmaisissa webhotelleissa sijaitsevien sivustojen ylläpito laiminlyödään aivan liian usein. Usein tällaisia sivustoja ei ylläpidetä lainkaan. Tämän vuoksi sivustolta löytyy rikkinäisiä tai toimimattomia linkkejä, joista saattaa puuttua sisältö tai vaikkapa kuvat. Nykyaikaiset hakukoneet ovat yllättävän fiksuja ja ne pystyvät havaitsemaan ”huonot” sivut käyttäen monimutkaisia algoritmeja. Nämä sivut saavat erilaisia merkintöjä, joiden vuoksi niiden ranking hakukoneessa voi laskea huomattavasti. Hakukoneen huomatessa sivuston toimivan ilmaisessa webhotellissa voi se jättää sijoituksen kokonaan antamatta tai antaa sivustolle huonomman sijoituksen kuin siinä tapauksessa, että sivusto toimisi maksullisessa webhotellissa.

Ulkoisten linkkien puuttuminen

Jos sivustoasi pidetään liian pienenä tai ”ei-niin-kovin-tärkeänä” tai jos sen ylläpito on laiminlyöty, eivät monetkaan sivustot haluat omia linkityksiään tai mainoksiaan kyseiselle sivustolle. Tämän vuoksi monet sivustot välttelevätkin ilmaisissa webhotelleissa olevia sivustoja etsiessään itselleen sopivia yhteistyökumppaneita. Myös sillä on merkitystä millaisista sivustoista saat linkkejä omalle sivustollesi ja paljonko olet sivuillesi linkkejä laittanut.

SEO

Kirjoittaessasi sivustollesi sisältöä, kannattaa pitää mielessä perustason SEO-säännöt. Ensinnäkin, jos käytät kuvia, muista aina lisätä niihin ALT-tiedot. Tämän lisäksi sinun tulisi kirjoittaa tekstiä riittävästi, mutta ei kuitenkaan liian paljon. Suositeltava sanamäärä per sivu on noin 500. Mieti jokaista sivua kohden yhdestä neljään avainsanaa ja käytä näitä tekstissäsi tietoisella tavalla. Kappale kannattaa aloittaa valitulla avainsanalla tai avainsanojen yhdistelmällä tai ne kannattaisi sijoittaa kappaleen alkuun. Suosi lyhyitä, parin lauseen, kappaleita. Käytä harkitusti muita tehokeinoja, kuten tekstin kursivoimista ja lihavoimista. Käytä sekä otsikkoa että väliotsikoita. Väliotsikoissa kannattaa käyttää HTML-kielen otsikkokokoa 2 tai 3.
Muistathan myös lisätä sivukohtaiset meta-tiedot. Upeista kotisivuista ei ole mitään hyötyä, ellei kukaan edes tiedä niiden olemassaolosta. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää tehdä kaikkensa, jotta oma sivu hakukoneissa näkyisi. Joskus saattaa olla aiheellista kutsua Google ”kyläilemään” omalla sivustollasi.