Tiedätkö mitä kaikkea tarvitset pystyäksesi luomaan omat kotisivut? Aivan ensimmäiseksi tarvitset domain-nimen ja webhotellin. Lisäksi tarvitset HTML-editorin. Koodaamisen voit halutessasi ulkoistaa. Lue lisää seuraavista kappaleista.
Mikä on domain-nimi?
Domain-nimi on kotisivusi osoite, esimerkiksi kotisivuni.net. Tämä osoite voi olla päätteeltään esimerkiksi net, fi, com, org tai eu. Onkin tärkeää valita juuri itselleen kaikista parhaiten soveltuva domain-nimi. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, kuinka hyvin Yahoo ja Google löytävät sivusi domain-nimesi perusteella. Nimessä kannattaakin käyttää tärkeitä avainsanoja. Yrityksen nimi ei siis välttämättä ole se paras vaihtoehto domain-nimeksi, vaikkakin tulee toki muistaa myös, että sivuston rakenteella on erittäin suurta merkitystä hakukonenäkyvyyden kannalta.
Domain-nimen ei kannata olla liian pitkä, koska tällöin se voi olla vaikea muistaa eivätkä monetkaan välttämättä jaksa laittaa erittäin pitkää nimeä oman selaimensa suosikkilistalle.
Yhdysmerkin käyttäminen on suositeltavaa, jos domain-nimessä on enemmän kuin kolme pitkää sanaa. Domainin voi suojata siten, että rekisteröit sille myös muita päätteitä, kuten vaikkapa com-päätteen. Tällä tavalla voit välttää omaa sivustoasi jäljittelevät sivustot siinä tapauksessa, että sivustasi tuleekin suosittu. On mahdollista ainoastaan varata nämä päätteet.
Monet hyvät nimet ovat varattuja ja oman domain-nimen keksiminen saattaakin vaatia hieman luovuutta. Yleensä voit tarkistaa haluamasi domain-nimen saatavuuden tätä tarkoitusta varten luodun tarkistuspalvelun avulla.
Domain-nimi rekisteröidään siihen tarkoitetun palvelun kautta. Keskimääräiset kulut vuodessa ovat 10-30 euron luokkaa. Monet web-hotellipalveluja tarjoavat yritykset hoitavat myös domain-nimien rekisteröintiin liittyviä asioita. Tutustu eri vaihtoehtoihin ennen valinnan tekemistä. Googlettamalla löydät helposti ja nopeasti runsaan määrän erilaisia vaihtoehtoja – ja sitten ei muuta kuin vertailemaan!
Mikä on webhotelli?
Tarvitset kotisivullesi myös webhotellin. Niitä voi löytää ilmaiseksi, mutta ilmaisiin webhotelleihin liittyy joitakin sellaisia ongelmia, joiden vuoksi kannattaa harkita maksullista palvelua – erityisesti, jos sivusi tulevat ammattimaiseen käyttöön. Osa ilmaisista tarjolla olevista webhotelleista on toiminnaltaan epävakaita ja palveluntarjoajan nimi näkyy sivustosi osoitteessa valitessasi tällaisen ilmaisen vaihtoehdon. Tämä ei luo sinusta kovin ammattimaista kuvaa.
Tämän lisäksi ilmaisten webhotellien haittapuolena on se, että heidän mainoksensa näkyvät sivustollasi etkä voi tälle itse yhtään mitään. Ilmaisessa webhotellissa sivulla on käytössäsi vain rajallinen määrä levytilaa eikä interaktiivisia lisäosia ole ainakaan siinä määrin kuin maksullisissa vaihtoehdoissa. Tällöin esimerkiksi keskustelupalstat, chat-huoneet, erilaiset pelit ja oma verkkokauppa omilla sivuillasi voivat jäädä haaveeksi. Bannerit ja popupit saattavat häiritä sivuillasi vierailevia mahdollisia asiakkaita ja myöskin sivun nimi on vaikeammin muistettavissa pitkän domain-nimen vuoksi. Palvelun jatkuvuus ei ole taattu eivätkä sivut aina toimi kovin sujuvalla tavalla. Et myöskään voi luoda sähköpostiosoitetta, joka viittaisi omaan domain-nimeesi, mikä ei taaskaan luo sinusta kovin ammattimaista kuvaa – on aivan eri asia laittaa sähköpostia osoitteesta, jossa mainitaan domain-nimesi kuin ilmaisesta sähköpostiosoitteesta, jollaisen voi luoda kuka tahansa milloin tahansa. Asiakaspalvelua ei tällaisissa ilmaissa webhotelleissa ole yleensä tarjolla lainkaan ja vaarana on myös se, että palvelu saattaa muuttua myöhäisemmässä vaiheessa maksulliseksi.
HTML-editori
HTML-editorin avulla pystyt muokkaamaan sivujasi. Löydät netistä useita suosittuja editorivaihtoehtoja. Vertaile näitä ja valitse suosikkisi! Jos koodauksen opettelu ei kiinnosta, kannattaa käyttää jotakin ilmaisista nettisivupohjista. Näitäkin käytettäessä tulee tosin osata koodauksen alkeet. Koodaamisen voi myös ulkoistaa palkkaamalla koodarin tekemään tämän puolestasi. Tällöin sinun tulee ainoastaan luoda käyttäjätunnus koodareita tarjoavaan portaaliin ja jättää portaaliin työpyyntö hinnanmäärittelyn kera. Tämä tietysti maksaa enemmän kuin itse tehdessä, mutta jos koodaus ei kerta kaikkiaan kiinnosta, on tämä oivallinen vaihtoehto.
Kerromme seuraavalla sivullamme mitä tarkoittaa, jos hakukoneet ignoroivat sivusi ja mistä tällainen tilanne saattaa johtua. Jatka siis ihmeessä lukemista, jos olet aikeissa perustaa omat kotisivut!